MARCEL ENGELBORGHS IS NIET MEER

Marcel Engelborghs, Eerste schepen van de Stad Tongeren, is dinsdagavond, even na 21 uur, in het UZ Gasthuisberg te Leuven overleden. Hij is uit het leven gestapt zoals hij dat verkoos en zoals hij 61 jaar lang heeft geleefd: "he did it his way"!

 

Met Marcel Engelborghs verliest Tongeren een uitzonderlijk politicus en een buitengewoon mens. Marcel zat sinds het ingaan van de grote "fusie" in januari 1977 onafgebroken in de gemeenteraad. Bij elke verkiezing werd hij met glans én met een pak voorkeurstemmen verkozen. Want Marcel was bijzonder populair.

 

In januari 1995 werd hij schepen. Eerst van Personeel en Feestelijkheden, vanaf  2001 van Openbare Werken, Landbouw en Personeel, en sinds vorig jaar van Openbare Werken, Technische Dienst en Waterregie. Hij bleef zijn schepenmandaat, ondanks de knagende ziekte en de toenemende pijn, moedig uitoefenen tot de laatste dag: maandagvoormiddag 3 maart was hij nog op de wekelijkse vergadering van het schepencollege waar hij zijn dossiers zoals altijd voorstelde, toelichtte, afwerkte. Om dan – onverwacht voor ons – definitief afscheid te nemen. Met woorden van dank voor de samenwerking en met een laatste aansporing om ons best te blijven doen voor de bevolking van Tongeren. 

 

Zelf leerde ik Marcel kennen in de zomer van 1976 toen hij voor het eerst kandidaat was op de PVV-lijst bij de eerste gemeenteraadsverkiezingen van de "grote fusie". Samen met Eddie Box maakten we toen, in de woning van mijn schoonmoeder te Vreren, zijn allereerste verkiezingsfolder. Meteen het begin van een politieke samenwerking die 32 jaar zou duren.

 

Aan die samenwerking komt nu helaas een einde. Maar de herinnering zal blijven. De herinnering aan een uitzonderlijke en buitengewone mens.

 

Bedankt, Marcel, voor alles!

Advertisements