LEEFMILIEU: Nieuwe subsidie voor groendaken

 

Tongenaren kunnen aanspraak maken op een nieuwe milieusubsiie: een subsidie voor het aanleggen van een groendak. Waarover gaat dat?

 

Een groendak is een dak van een bovengronds gebouw waarvan de dakbedekking bestaat uit …levende planten. Het leggen van een groendak biedt vele voordelen. Groendaken verlengen de levensduur van gewone daken en werken isolerend. In de zomer wordt het huis op een natuurlijk wijze gekoeld en in de winter houdt het gebouw de warmte langer vast.

 

Afhankelijk van het type groendak vergen deze meer of minder onderhoud. De dunnere of extensieve groendaken die bestaan uit een relatief dunne laag van mossen, vetplanten of kruiden vragen weinig of geen onderhoud. Het kan worden aangebracht op vrijwel alle bestaande platte daken of daken met een hellingsgraad tot 35 graden. Intensieve groendaken, die je kan vergelijken met echte daktuinen, zijn wat betreft onderhoud te vergelijken met gewone tuinen. Een dergelijk groendak weegt al gauw 200 kg/m² en meer, en vergt meestal een aangepaste dragende constructie.

 

Schepen van Leefmilieu Hugo Biets: “Infrax verleent in opdracht van ons gemeentebestuur een subsidie van maximum 31 euro per vierkante meter groendak dat aangelegd wordt. De aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de milieudienst van het stadsbestuur en op de website van de stad Tongeren www.tongeren.be.”

 

Meer info: milieudienst stad Tongeren 012/390 180

Advertisements