ZE WAREN MET 1.090. Een van hen was ik.

080416verkiezingSCHEPEN 

Het zal wel de spotlust opwekken van de enen, de woede ontketenen van anderen, en "de wijzen" het hoofd doen schudden. Maar de beslissing, enkele weken geleden, van de Tongerse liberale gemeenteraadsleden om het aanduiden van een nieuwe schepen niet intern, niet in kleine kring en niet achter gesloten deuren te "regelen", maar toe te vertrouwen aan alle leden van de partij via een geheime stemming waaraan alle partijleden konden deelnemen, heeft in elk geval aangetoond dat burgerdemocratie niet bij mooie woorden hoeft te blijven.

 

Ze waren met 1.090, de partijleden die woensdagavond 16 april hun stem kwamen uitbrengen. Ze stonden ruim twee uur aan te schuiven. Vanaf Ambiorix tot boven in de Phare. Mensen van alle rang en stand. Mensen uit alle bevolkingsgroepen.

 

Ach, natuurlijk was het niet allemaal perfect. Natuurlijk kan men bedenkingen maken. Vooral – in feite uitsluitend – bij de deelname aan deze verkiezing van een overigens erg beperkt aantal partijleden die in een andere gemeente wonen. Natuurlijk kan men en moet men proberen deze vorm van directe inspraak verder te verfijnen.

 

Maar ook dan blijft wat er op de avond van 16 april in Tongeren door de liberale partijfractie aangedurfd is en door meer dan duizend liberale partijleden gerealiseerd werd een indrukwekkend en onvergetelijk gebeuren. Een hoogfeest van echte, actieve, levende democratie.

 

Hugo Biets, 1ste ondervoorzitter van Open Vld-Tongeren, voorzitter van het stembureau

Advertisements