ONDERWIJS: Gemeenteschool NEREM gaat voor het eerst op bosklassen

De leerlingen van de de tweede (3de en 4de leerjaar) en derde graad (5de en 6de leerjaar) van de gemeenteschool van Nerem gaan voor het eerst op bosklassen. Zij trekken daarvoor naar het dorpje Xhoris aan de rand van de Ardennen. Vetrek uit Nerem naar Xhoris op vrijdagmorgen 30 mei, terug naar huis op zondag 1 juni in de namiddag.

 

Xhoris is een agrarisch en bosrijk dorpje, gelegen op zo’ n 35 kilometer van Luik, op de drempel zelf van de Ardennen en op een boogscheut van Aywaille en Bomal. Het landschap wordt er gekenmerkt door leilagen die her en der aan de oppervlakte verschijnen, alsook door bosrijke heuvelruggen.

Het noordelijke (laag) gedeelte van het dorp is rijk aan kalk en vormt het gebied van de teelten en weiden terwijl u in het zuidelijk gedeelte op de eerste uitloper van de Ardennen stoot. Hier vindt U voedergewassen en bossen.

Het hoogste punt – de kapel Saint- Roche – ligt op 346 meter.

Er wordt door de plaatselijke bevolking een overgangstaal gesproken die niet meer de zangerige toon en r- karakteristiek van de Luikse dialecten bezit. Het dialect wordt hier al meer gekenmerkt door de hardheid en bepaalde woordgebruiken van het "Wallon des Fôrets".

Advertisements