LEEFMILIEU: Snoei uw taxushaag en vecht mee tegen kanker

 

De Tongenaren kunnen meehelpen aan de kankerbestrijding. Dit door het snoeien van hun taxushaag.

 

Schepen van Leefmilieu Hugo Biets: “Aan de Tongenaren wordt de mogelijkheid geboden om vanaf 15 juni gratis hun taxussnoeisel naar het containerpark te brengen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Het snoeisel van de taxushaag (Taxus baccata) bevat immers de kostbare stof baccatine die verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. Maar voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop. Help deze hoop te vergroten en breng tussen 15 juni en 15 september uw taxussnoeisel gratis tijdens de openingsuren naar het containerpark. U levert hiermee grondstof die effectief verwerkt wordt tot medicijnen en bovendien wordt per kubieke meter taxussnoeisel 40 euro geschonken aan Kom op tegen Kanker. Deze actie loopt van 15 juni tot en met 15 september 2008.’

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Op de milieudienst en op het containerpark kan men gratis Kom op tegen Kanker snoeizakken bekomen voor het taxussnoeisel. Het taxussnoeisel moet voldoen aan de volgende voorwaarden :

-jong snoeisel

Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

-vers snoeisel

Het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden, anders wordt het waardeloos. Breng uw taxussnoeisel dus binnen de 24 uur naar het containerpark. Zorg ervoor dat het snoeisel niet verhit.

-zuiver snoeisel

Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

-droog snoeisel

Het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei uw taxushaag dus alleen bij droog weer.

 

Verdere info kan men bekomen op de milieudienst (012)390 253 of op www.vergrootdehoop.be

 

Openingsuren van het containerpark (Industrieweg z.n. – (012)390 253)

-maandag en donderdag: van 13 tot 16.30 uur

-dinsdag, woensdag en vrijdag: van 9.30 tot 12 en van 13 tot 16.30 uur

-zaterdag: van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur

Let wel: openingsuren in juli en augustus

-maandag tot en met vrijdag: van 8 tot 13.30 uur

-zaterdag: van 8 tot 12 en van 13 tot 16 uur

Advertisements