Waterpeil wachtbekkens Tongeren zakt

 

Het waterpeil in de wachtbekkens van Rutten en Diets-Heur, bij Tongeren, zakt stilaan. Dat heeft burgemeester Carmen Willems (Open VLD) van Tongeren vanavond gezegd. De stad kondigde rond 17.45 uur fase 1 van het rampenplan af en niet fase 2, zoals eerder gemeld. Dat wil zeggen dat de burgemeester de hulpverlening coördineert. Gouverneur Steve Stevaert was wel naar Tongeren afgezakt om zich van de toestand te vergewissen. Ook arrondissementscommissaris Herman Meers is in Tongeren.

Crisiscentrum

In het administratief centrum van Tongeren werd een crisiscentrum opgericht, omdat de wachtbekkens in de dorpen Rutten en Diets-Heur vol liepen door het water dat van hoger gelegen gebieden naar beneden stroomde. Uiteindelijk liepen de wachtbekkens over.

Zandzakken

Het leger, de civiele bescherming, de brandweer van Hasselt en Tongeren begonnen met het vullen van zandzakken, zodat de inwoners hun huizen konden beschermen. In sommige straten, waar er acuut overstromingsgevaar dreigde, werden auto’s verwijderd. De brandweer is nog bezig met het leegpompen van kelders.

Waardevolle spullen uit kelders

"De mensen kregen de raad om waardevolle spullen uit de kelder te verwijderen en op hoger gelegen plaatsen te stockeren. Het meest acute gevaar is intussen geweken. De weersvoorspellingen kondigen geen nieuwe buien aan. Morgen is het dan volop puin en modder ruimen," zegt burgemeester Willems. (belga/eb)

 

(Website Het Laatste Nieuws)

Advertisements