Website van Het Belang van Limburg meldt: “Tongeren komt stilaan weer op adem”

 

Een hevig onweer, gepaard met een enorme wolkbreuk, heeft gisteren grote delen van Limburg onder water gezet. De brandweerdiensten en de 100 kregen samen zo’n duizend noodoproepen binnen. Tongeren werd het zwaarst getroffen. Daar werd gisteravond rampenfase 1 afgekondigd en het leger ingeschakeld om bijstand te leveren.

Gisteravond bleek dat de brandweer en het gemeentepersoneel van Tongeren de situatie niet meer alleen de baas konden. Burgemeester Carmen Willems kondigde daarop de gemeentelijke rampenfase 1 af, waarna het leger en de brandweerkorpsen van buiten Tongeren ter hulp kwamen.

Ondertussen lijkt de situatie in Tongeren zich voorlopig te normaliseren, de dreiging neemt af. Toch blijven verscheidene wegen onbereikbaar.

Erkenning als ramp

Samen deden de hulpdiensten 50 ton zand in zandzakjes voor de inwoners van Diets-Heur en Rutten. De waterbekkens van die Tongerse deelgemeentes stonden gisteravond immers op barsten. “We hebben de mensen van Diets-Heur en Rutten gevraagd om hun bezittingen omhoog te zetten en zandzakjes voor hun huizen te leggen voor het geval de bekkens zouden overstromen”, aldus burgemeester Willems gisteravond.

Gouverneur Steve Stevaert en minister Patrick Dewael bekeken de situatie ter plaatse. Als de bekkens toch zouden breken, gaat de tweede fase van het rampenplan van kracht en zal de gouverneur de leiding nemen. “Ook gaan we opnieuw een aanvraag indienen om deze wateroverlast als ramp erkend te krijgen”, aldus Willems.

Die (mogelijke) ramp begon rond 10 uur gistermorgen, toen boven Tongeren een hevig onweer losbarstte. De enorme wolkbreuk die daarmee gepaard ging, zorgde in een mum van tijd voor een enorme wateroverlast. In het centrum en de omliggende dorpskernen liepen verschillende huizen onder water. De eerste overlast deed zich voor op de Hasseltsesteenweg, die onmiddellijk werd afgesloten voor alle verkeer. De brandweer stond de mensen met man en macht bij om het water uit hun huizen te pompen.

Zandzakjes

Niet alleen Tongerse kerkdorpen Rutten en Diets-Heur – waar de inwoners al voor de derde keer op veertien dagen tijd met wateroverlast te kampen hebben – werden door het water afgesloten, ook Widooie, Lauw, Koninksem, Henis, Sluizen, Nerem, Vreren en Overrepen werden afgesloten. De brandweer deelde er zandzakjes uit.

 

(Website Het Belang van Limburg)

Advertisements