MILIEU: Ecologisch tuinieren te Riksingen

Mededeling van Hugo Biets, schepen van Leefmilieu, Financiën en Onderwijs

 

 

Meer en meer mensen willen een ecologische tuin en gelijk hebben ze want er zijn heel wat redenen om aan het tuinieren te slaan ‘op ecologische wijze’. Tuinieren is sowieso rustgevend en het houdt je fit. Op een mooie tuin kan je fier zijn. En last but not least: als je kiest voor een ecologische groentetuin kan je genieten van verse, lekkere, gezonde groenten en fruit.

 

Maar tuiniers in spe zitten tegenwoordig met een kennisprobleem. Ze hebben het nooit geleerd. De kunst van het tuinieren wordt steeds minder doorgegeven van de oude naar de nieuwe generatie.

 

Milieuschepen Hugo Biets: “In Limburg wordt aan dat probleem iets gedaan. De Limburgse afvalmaatschappij “Limburg.net” werkt samen met Velt – de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren – om vrijwilligers op te leiden tot praktijkgerichte moestuinspecialisten. Vooral compostmeesters komen op de opleiding af, om te leren hoe je in de ecologische moestuin compost kan gebruiken en wat je moet doen om je tuingrond en groenten gezond te houden zonder pesticiden of chemische bemesting. Een aantal moestuinschakels hebben de opleiding van 12 lessen met succes doorlopen. En het zijn juist deze moestuinschakels die verder zaaien. Zoals François Dessers en Filip Droogmans in Tongeren. Zij hebben een stuk van een oude boomgaard omgetoverd tot een moestuin. Dankzij de familie Coninsx en de Stad Tongeren en met ondersteuning van “Limburg.net” wordt deze plaats helemaal ingericht als een ecologische natuurtuintje met alles erop en eraan.”

 

Enkele dagen geleden zijn de tuintjes feestelijk geopend. De eerste tuiniers zijn al een tijdje aan de slag. Momenteel zijn er al drie tuintjes in gebruik.

 

Biets: “Maar er is nog heel wat plaats in het moestuincomplex te Riksingen. Ecologisch tuinieren, gezonde voeding, sociale contacten alles op enkele vierkante meter. Limburg.net investeert verder in deze projecten, zij gaan straks op zoek naar locaties in Limburgse gemeenten. Tongeren geeft alvast dankzij onze compostmeesters het goede voorbeeld. Wij hopen dat nog vele anderen velen zullen volgen.”

Meer info: Stad Tongeren Nathalie Noens 012/390 180 of e-mail: nathalie.noens@stadtongeren.be