MILIEU: Ambassadeur van Griekenland komt milieuprijs 2008 uitreiken

 

De heer Georgios Papadopoulos, ambassadeur van Griekenland te Brussel, komt vrijdagavond 19 december in Tongeren de prijzen uitreiken aan de winnaars van de kunstwedstrijd rond de steeunuil en aan de laureaten van de stedelijke milieuprijs 2008.

Schepen van Leefmilieu Hugo Biets: "Vorig jaar werd Prins Laurent bereid gevonden de jaarlijkse milieuprijs van de stad Tongeren uit te reiken. Dit jaar nodigden we de ambassadeur van Griekenland hiervoor uit, die meteen toezegde."

-Waarom de vertegenwoordiger van Griekenland in ons land?

-"We hebben dit jaar de uitreiking van de milieuprijs gekoppeld aan een kunstwedstrijd. Alle kunstenaars die in Tongeren wonen of aan de Tongerse Academie verbonden waren of zijn, worden uitgenoedigd een kunstwerk te creëren met als thema ‘de steenuil’. De steenuil is namelijk door de stad Tongeren geadopteerd in het kader van het project ‘Gemeenten adopteren Limburgse Soorten’."

-Wat heeft Griekenland daarmee te maken?

 

-"De steenuil, in het latijn ‘Athene noctua’, is zeer nauw verbonden  met Griekenland. Dit stamt uit de Griekse mythologie waarin de steenuil genoemd is naar Pallas Athena, de godin van de wijsheid. Op de huidige Griekse 1 euromunt staat de steenuil afgebeeld. Die afbeelding is overgenomen van een Atheense munt van vier drachmen uit de vijfde eeuw voor onze tijdrekening. Het verband tussen de – door Tongeren geadopteerde – bedreigde steenuil en mooi Griekenland is duidelijk. Vandaar de idee om de officiële vertegenwoordiger van Griekenland in België uit te nodigen als eregast bij de uitreiking van de prijzen van deze kunstwedstrijd en van de stedelijke milieuprijs op vrijdag 19 december in het Tongerse stadhuis."

Advertisements