MILIEU: Gadgets die je helpen besparen

 

De meeste gadgets staan niet meteen bekend om hun zuinigheid. Integendeel zelfs. Naast de aankoopprijs is er vaak ook nog een lopende rekening aan energiekosten en vervangonderdelen. Maar de uitzonderingen bevestigen zoals steeds de regel.


1. Waterfilter

Niets is zo gezond of goedkoop dan kraantjeswater. Enig nadeel: het hoge kalkgehalte. Een waterfilter brengt uitkomst. Weliswaar moet de filter om de vier weken vervangen worden, maar dan nog kan je heel wat geld uitsparen tegenover flessenwater. Ook het milieu vaart er goed bij. Een starterskit (een waterkan en twaalf filterpatronen) kost om en bij de 60 euro en gaat een jaar mee.

2. Blender

Ook vitamines zijn belangrijk voor je gezondheid. Supermarkten slaan ons om de oren met peperdure ‘smoothies’ maar je kan zo’n lekkere fruitdrankjes ook perfect zelf maken. Koop een blender en je bespaart minstens 3 euro per flesje. Daarnaast kan je met het toestel ook kruidenmixes klaarmaken of koffiebonen malen. Een eenvoudig exemplaar kost niet meer dan 40 euro.

3. Batterijlader

Een zegen voor wie veel – gulzige – gadgets in huis heeft. Oplaadbare batterijen gaan iets minder lang mee dan de gewone variant, maar de besparing is uiteraard onmiddellijk voelbaar. Een lader en 4 AA-batterijen kosten samen zo’n 35 euro. Elke batterij kan je minstens een paar duizend keer opladen.

4. Dynamo zaklamp

Het kan nog zuiniger, althans wanneer je de batterijen gebruikt om een zaklamp van stroom te voorzien. Want tegenwoordig vind je ook exemplaren die hun elektriciteit halen uit een opwindmechanisme. Een paar keer aan de ingebouwde dynamo draaien volstaat al voor een paar minuten licht. Voor de prijs moet je het niet laten: op het internet vind je dit soort lampen voor minder dan 10 euro. Overigens bestaan er ook radio’s die van dit systeem gebruik maken.

5. Energiemonitor

Gadgets die energie besparen zijn natuurlijk leuk, maar vaak is het al even efficiënt om oude, versleten toestellen te vervangen door nieuwe en energiezuinigere exemplaren. Om in te schatten of je op die manier ook echt geld kunt besparen, heb je een energiemonitor nodig. Dat toestelletje hang je tussen het stopcontact en het apparaat dat je onder de loep wil nemen. Op de display lees je meteen af hoeveel elektriciteit er verbruikt wordt. Zo zal je merken dat sommige toestellen zelfs in uitgeschakelde toestand veel energie opslorpen. Voor iets meer dan 10 euro ben je bediend.

6. Douchekop

We schreven het al eerder: met een aangepaste douchekop krijg je hetzelfde comfort, maar kan je makkelijk de helft besparen op je waterverbruik. Ook hier hoef je niet meer dan 10 euro te spenderen.

7. Zonnelampen

Sinds enkele jaren kan je in de winkel buitenverlichting kopen die pas aangaat wanneer de zon begint te zakken. Een ingebouwde sensor zorgt ervoor dat je tuin of oprit automatisch verlicht worden wanneer nodig. Nieuwere modellen combineren die sensor met zonnepanelen, zodat de lampen een hele dag kunnen opladen. Zo wordt de kost tot nul herleid. De aankoopprijs ligt om en bij de 15 euro.

8. Elektrisch scheerapparaat

Nat of droog? Het is bijna een geloofszaak voor veel mannen. Maar naast je eigen voorkeur is er ook het financiële aspect: met een goed elektrisch scheerapparaat bespaar je jaarlijks heel wat kosten uit. De mesjes moeten nu eenmaal veel minder vaak vervangen worden en de aankoop van scheerschuim valt uiteraard helemaal weg. Koop bij voorkeur een zelfreinigend toestel. 

9. Espressotoestel

Ben je een koffiefanaat die op weg naar het werk steevast een bakje troost meepikt? Doe dat dan voortaan thuis: een espressotoestel heb je al voor minder dan 100 euro. Schaf je je ook een blender aan (zie boven), dan kan je je eigen koffiebonen malen en hoef je geen dure capsules te kopen.