Limburg als 1 Europese regio

 

De Belgisch en Nederlandse provincie Limburg gaan zich binnen Europa als één provincie profileren en zich als Europese voorbeeldregio positioneren. Dat hebben gouverneur Stevaert en zijn Nederlands-Limburgse collega Léon Frissen dinsdag afgesproken bij de ondertekening van het Limburg Charter in Maaseik. Oost- en West-Limburg moet de eenheid van beide Limburgen op Europees vlak onderstrepen.

"Na 170 jaar formele scheiding is het tijd om als één Limburg op te treden binnen Europa en binnen de Euregio Maas-Rijn”, zegt gouverneur Stevaert. “Het onderscheid tussen Nederlands- en Belgisch-Limburg houdt op te bestaan. Voortaan gaan de Limburgers samenleven onder de noemer ‘Oost West, Limburg Best’."

De beide Limburgen gaan op meerdere vlakken samenwerken. Transport bijvoorbeeld. Zo denken de gouverneurs aan het gezamenlijk gebruik van de Ijzeren Rijn en aan de goederenspoorverbinding tussen Genk en Sittard. Wat onderwijs betreft denken de beide Limburgen aan het uitwisselen van docenten en aan grensoverschrijdende scholengemeenschappen. Ook de ziekenhuizen van Maastricht en Tongeren kunnen samenwerken en op vlak van veiligheid is veel mogelijk.

 

Het Limburg Charter is eerst en vooral een politiek manifest dat de drang tot intensievere samenwerking tussen beide Limburgen symboliseert. Via het Charter willen de gouverneurs ook de samenhang en versnelling creëren in de lopende projecten en initiatieven tussen beide Limburgen. Ten slotte moet het Limburg Charter een inspiratiebron zijn voor nieuwe vormen van samenwerking.

Advertisements