PROVINCIE: Het Nieuwsblad over Limburgse wachtlijsten gehandicaptenzorg

 

N.a.v. mijn vraag hierover aan de bestendige deputatie besteedde Het Nieuwsblad (editie Limburg) dinsdag bijna twee volledige bladzijden aan dit onderwerp. Hierbij twee van de drie verschenen artikels. Het derde en grootste artikel brengt het schrijnende verhaal van Bart, 23 jaar, die al zes jaar wacht op een plaats in een dagcentrum.
Opdat niemand de belofte van de CD&V, bij de Vlaamse verkiezingen van 2004, zou vergeten dat zij de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg zouden afbouwen !
Hugo Biets
provincieraadslid

 

======

(Uit Het Nieuwsblad van 17 maart 2009 – editie Limburg – blz. 23)

Langst wachten in Limburg

Volgens Marc van Gestel van de vzw Opvang Tekort is de wachttijd voor een dagcentrum langer in onze provincie dan in de rest van Vlaanderen.
Uit cijfers die provincieraadslid Hugo Biets (Open VLD) van gedeputeerde Erika Thijs (CD&V) ontving, blijkt dat het aantal aanvragen voor zorg (wonen en dagbesteding) in de gehandicaptensector sinds 2004 met 50 procent gestegen is in Limburg. In juni 2004 waren er 1.071aanvragen die in Limburg gedomicilieerd zijn en in juni 2008 (recentste cijfers) waren dat er 1.604. Dat is een stijging van 49,7procent. ‘De tweede inhaalbeweging die de Vlaamse regering aangekondigd heeft, is nog niet gerealiseerd’, zegt Marc van Gestel van de vzw Opvang Tekort in Overpelt. De vzw bestaat uit ouders van mentaal gehandicapten en informeert en sensibiliseert mensen over de problemen in de sector en er ook actie voor voert. ‘Ten vroegste in juni volgend jaar komen er plaatsen bij. Het Vlaamse geld voor de gehandicaptensector wordt verdeeld per provincie, naargelang de bevolking. Maar in Limburg zijn er meer instellingen en is de bevolking kleiner. Bovendien heb je bijvoorbeeld in Vlaams-Brabant minder mogelijkheden, waardoor meer mensen naar hier komen. Vandaar ook dat de wachttijd hier langer is dan elders in Vlaanderen. Voor een dagcentrum bedraagt de wachttijd in Limburg 4,3jaar, terwijl het Vlaamse gemiddelde drie jaar bedraagt’, zegt Marc van Gestel. (res)

=======

(Uit Het Nieuwsblad van 17 maart 2009 – editie Limburg – blz. 22)

De visie: Peter Dupont

1.604 Limburgse gezinnen zitten elke dag met de handen in het haar. Nog steeds wachtend op een opvangplaats voor hun gehandicapt kind.

Hopen dat een Vlaamse minister een gehandicapt kind krijgt: je zal de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg zien smelten. Begrijpelijk cynisme dat circuleert in de Limburgse en Vlaamse families die al jarenlang op De Wachtlijst staan.

Tekort in de gehandicaptenzorg anno 2009. Na 7,5 jaar strijd tegen De Wachtlijst blijkt die groter dan ooit. Niet 1.071, zoals in 2004, maar 1.604 Limburgse gezinnen zitten elke dag met de handen in het haar. Nog steeds wachtend op een opvangplaats voor hun gehandicapt kind. Ondanks de beloftes, de ronkende verklaringen en het borstgeroffel van vier ministers-presidenten en vijf welzijnsministers. Maar noch Vogels, Byttebier, Vervotte, Vanackere of Heeren kon het leed van de ouders en hun kinderen verlichten. Hun initiële verontwaardiging verhardde in de loop der jaren tot cynisme, wanhoop en vorige week ook woede. Want uitgerekend de partij die van De Wachtlijst vier jaar geleden een verkiezingspunt gemaakt had, de CD&V, denkt dat het de afgelopen jaren hier rond goed werkt geleverd heeft. Schaamteloos zong minister-president Kris Peeters vorige week op de Donorconferentie de lof van een warm, solidair Vlaanderen.

Peeters, olifantenvel-in-maatpak-met-een-muizengeheugen, cijfersjamaan en doctor in de newspeak. Tegenover de ellende en lijdensweg van de Wachtlijstfamilies plaatste de ceo van Vlaanderen stijgende budgetten, uitgekookte strategieën en extra inspanningen. Gebakken lucht.

De Wachtlijstfamilies, nochtans gewend aan de nodige politieke doof- en blindheid, zijn er een week later nog steeds niet goed van. Wat ze nodig hadden, raakte niet over de ministeriële lippen: zekerheid op de korte of lange termijn. Hoop werd versmacht door politieke onwil en desinteresse. De 1.604 verdienen beter.