MILIEU: Stadsbestuur gaat permanent investeren in zonne-energie

De stad Tongeren gaat zonnepanelen plaatsen op het dak van De Velinx. Dat is maandag op voorstel van milieuschepen Hugo Biets door het stadsbestuur beslist.

 

"Het gaat om een investering van 170.000 euro. Volgens de berekening van de intercommunale Infrax kunnen we daarmee ongeveer 6,2 % van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het gebouw zelf produceren. Het gebouw huisvest naast het cultuurcentrum ook de stedelijke bilbiotheek en het Velinxkafee. Omdat we bovendien aanspraak kunnen maken op zogeheten groene-stroomcertificaten wordt verwacht dat we na elf jaar de investering volledig zullen terugverdiend hebben. Van dan af zal deze milieuvriendelijke investering dus ook nog geld opbrengen voor de stad", licht Biets toe.

 

Daarnaast heeft het stadsbestuur ook beslist om vanaf volgend jaar een jaarlijks budget van minstens 100.000 euro in de begroting te voorzien om een bestaand stadsgebouw met zonnepanelen of een zonneboiler uit te rusten.

 

"En voorts zal voortaan in ieder lastenboek voor de constructie van een nieuw stadsgebouw opgenomen worden dat zonnepanelen of zonneboilers moeten voorzien worden", besluit Biets.

Advertisements