De pers van vandaag over Open Vld

Eric Donckier (HET BELANG VAN LIMBURG): Hiermee is het grote gelijk van Open Vld-voorzitter Alexander De Croo bewezen. De Croo kreeg gisteren trouwens gelijk van… Olivier Maingain. Die zei gisterenavond voor de camera’s van de RTBf duidelijk dat – in tegenstelling tot de beweringen bij CD&V, MR, PS en cdH – men nog mijlenver verwijderd was van een akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde.

 

Liesbeth Van Impe (HET NIEUWSBLAD): Wat absolute onzin is, is dat een deadline deze regering genekt heeft. Pro memorie: Leterme wilde alleen aan deze regering beginnen als hij een duidelijk tijdsframe kreeg voor BHV én als hij er zich zelf niets van moest aantrekken. Vandaar de schaduwrol van Jean-Luc Dehaene. Vandaar de deadline van Pasen. Had het aan de Franstalige partijen en CD&V gelegen, dan was die deadline zonder veel gedruis overschreden.

Luc Van der Kelen (HET LAATSTE NIEUWS): Maingain heeft de voorzitter van de grootste Franstalige regeringspartij in zijn greep. Wat iedereen vreesde, is ook zo afgelopen. Didier Reynders kon en wou hem niet dumpen om zijn eigen positie te vrijwaren. Daar en nergens anders ligt de verantwoordelijkheid voor de uiteindelijke val van dit kabinet, niet bij Alexander De Croo. Hij heeft ons land behoed voor een nieuwe carrousel van nog eens een jaar stilstand en eigenlijk zelfs twee jaar, omdat de verkiezingen in 2011 uit de weg zullen zijn.

Paul Geudens (GAZET VAN ANTWERPEN): De enige die dat heeft durven vaststellen en consequent heeft gehandeld, is Alexander De Croo van Open Vld. Hij krijgt nu de rotte eieren naar zijn hoofd. Ook van de Vlaamse Marianne Thyssen. Dat siert haar niet. Er is maar één schuldige in dit verhaal, en dat is Olivier Maingain, voorzitter van het FDF en ondervoorzitter van de MR. Hij wil doodeenvoudig geen akkoord over B-H-V. Het voorbereidend werk van Jean-Luc Dehaene veegt hij van tafel. Maingain heeft zijn eigen onderhandelingskader. Een timing wil hij evenmin. Hoe meer en hoe langer ruzie wordt gemaakt over dit dossier, hoe beter het hem uitkomt.

Bart Sturtewagen (DE STANDAARD): Tactisch heeft de Open VLD-leider, Alexander De Croo, gescoord. Hij heeft van zichzelf in korte tijd een topspeler gemaakt. Over zijn persoonlijke uitslag hoeft hij zich geen zorgen te maken. Wellicht profiteert zijn partij voldoende om het een zege te kunnen noemen. De grote overwinnaar wordt de N-VA als ze erin slaagt de geradicaliseerde Vlamingen en de ‘goed bestuur’-Vlamingen te bundelen. De score van De Wever kan die van Leterme in 2007 benaderen. Maar wat daarna?

Yves Desmet (DE MORGEN): Een tweede gevolg van vervroegde verkiezingen met een communautaire agenda is dat die waarschijnlijk in het voordeel van de radicalere stemmen zullen uitdraaien: men draagt De Wever en Maingain in een zetel naar de verkiezingsoverwinning. Of dat het debat gemakkelijker maakt en een oplossing dichterbij brengt, is niet eens de vraag waard. Het zou ook een domper op de feestvreugde van Open Vld kunnen zijn: de gok van Alexander De Croo dat hij zal winnen omdat het publiek wacht op een ‘nieuwe’ manier van politiek bedrijven, is ver van zeker. In het verleden is al vaker de partij afgestraft die de zwartepiet van crisisbereider toegespeeld kreeg.