Negatief advies voor herinrichting kruispunt ring/Stationslaan/Jaminestraat

 

Het schepencollege heeft vrijdag een negatief advies uitgebracht bij de plannen van Wegen en Verkeer Vlaanderen om het kruispunt ring/Stationslaan/Jaminéstraat her in te richten. Reden hiervoor is het uitblijven van een beslissing over de indringingsweg en een gebrek aan aandacht voor een veilig fietsverkeer.

Patrick Dewael, burgemeester, bevoegd voor mobiliteit: ‘Om de mobiliteitsproblemen in de binnenstad structureel te kunnen aanpakken, is de aanleg van de zuidoostelijke indringingsweg essentieel. De herinrichting van het kruispunt ring/Stationslaan kan niet los staan van een breder mobiliteitsplan.’

‘Bovendien werd in het voorstel van AWV Limburg geen rekening gehouden met de veiligheid van de fietser. Ondermeer daarom adviseerde ook de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) negatief’, vult schepen van Ruimtelijke ordening Johnny Vrancken aan.

De stad Tongeren pleit al jaren voor de zuidoostelijke indringingsweg. Deze verbinding tussen de Maastrichtersteenweg en de Overhaamlaan moet het doorgaand uit het centrum houden. Dit komt ten goede van de leefbaarheid van de historische binnenstad. Tegelijkertijd is dit belangrijk voor de ontsluiting van de industriezone Overhaam en de handelszaken aan de Luikersteenweg. Aansluitend hierbij wordt dan ook de Overhaamlaan, de Luikersteenweg en de Wallen (w.o. ook het kruispunt ring/Stationslaan) heraangelegd.

‘Wij vragen van de bevoegde minister een spoedige beslissing in het dossier van de indringingsweg. Enkel op die manier kunnen wij het mobiliteitsprobleem in onze binnenstad fundamenteel oplossen’, aldus Patrick Dewael.

Advertisements