Schepen Hugo Biets: “Betere regeling van papierophaling voor handelaars in stadscentrum”

Eén keer per maand wordt er voor de handelaars in Tongeren-centrum een omhaling van papier en karton georganiseerd. De grote hoeveelheid papier en karton, die door de handelaars aangeboden worden, wordt buitengezet na sluitingstijd van de handelszaak en blijft dus de ganse nacht onbeheerd op de stoep staan. Dit met een verhoogd risico op brandstichting.

Schepen Biets: "Daarom bieden we vanaf nu een alternatief aan voor deze papieromhaling. Voortaan zal de omhaling van het bedrijfsmatige papier- en kartonafval door Sita gebeuren tijdens de avond voor de reguliere deur-aan-deuromhaling en dit van 18 uur tot maximum 22 uur. Dat betekent m.a.w. op donderdagavond. Op die manier kunnen de handelaars hun papier en karton vóór 18 uur aanbieden en zijn ze ervan verzekerd dat het wordt opgehaald voor 22 uur. Deze service wordt de handelaars bovendien kosteloos aangeboden door het stadsbestuur."

Elke deelnemende handelaar ontvangt een jaarsticker die op een duidelijk zichtbare plaats op de etalage moet gekleefd worden. Hierdoor ontstaan er tijdens de omhaling geen misverstanden over het al dan niet rechtmatig aanbieden van het papier en karton.

De omhaling zal zich in eerste instantie beperken tot volgende straten: Maastrichterstraat – de Schiervelstraat – Jaminéstraat – Stationslaan – E. Jaminéstraat – Hemelingenstraat – de Tieckenstraat – Sint-Truiderstraat – Grote Markt – Graanmarkt – Kloosterstraat – O.L.V Straat – Putstraat – Plein – Hondsstraat – Vrijthof – Achttiende Oogstwal – Luikersteenweg tot aan industrieterrein Overhaem (Garage Boden).