FINANCIEN: Tongeren verkocht Dexia-aandelen al in 2007

De crash van het Dexia-aandeel brengt over het hele land steden en gemeenten in budgettaire problemen. Niet zo in Tongeren.

 

De stad Tongeren verkocht haar 77.850 Dexia-aandelen al in juni 2007, en dat aan 22,79 euro het stuk. Dat gebeurde dus geruime tijd voor de bankencrisis van 2008. Dat meldt burgemeester Patrick Dewael. De opbrengst daarvan, 1.774.018,55 euro, werd toen bovendien integraal in de stedelijke pensioenkas gestort, zeg maar in het eigen Zilverfonds van de stad.

 

Mede door deze maatregel beschikt Tongeren nu over belangrijke eigen pensioenreserves van afgerond 16 miljoen euro. Hierdoor kan het effect van de aanzienlijke stijging van de pensioenbijdragen voor de lokale besturen op de Tongerse begroting getemperd worden. Met ons gemeentelijk financieel beleid sloegen we dus twee dikke  vliegen in een klap: de tijdige verkoop van aandelen die nadien pijlsnel aan waarde zouden verliezen en een fikse financiele injectie in ons eigen stedelijk pensioenfonds, zegt schepen van Financiën Hugo Biets.

 

Tongeren was een van de bitter weinige Vlaamse steden die toen hun Dexia-aandelen van de hand deden. Overigens, gisteren was een Dexia-aandeel nog nauwelijks 1 enkele euro waard.

 

Via  de Gemeentelijke Holding heeft Tongeren uiteraard wel nog onrechtstreeks een participatie in Dexia. Omwille van de aanhoudende negatieve geruchten over de financiële situatie schrijft Tongeren sedert 2008 in de begroting echter geen dividenden van de gemeentelijke holding meer in.

 

Overheidsbegrotingen laten afhangen van dividenden uit beleggingen is altijd bijzonder verleidelijk want erg gemakkelijk, maar dat is een te riskante en dus in feite onverantwoorde zaak. Daar bedanken we voor, klinkt het bij de Tongerse verantwoordelijken.