PROVINCIE: Vraag over de gemiddelde huurprijs van sociale woningen in Limburg

Mijnheer de voorzitter
Mevrouw de griffier

 

Volgens de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zouden de huurders van sociale woningen vandaag gemiddeld slechts 215 tot 300 euro maandelijkse huur betalen (zie onderstaand bericht).

 

Is dit inderdaad en eveneens het geval in Limburg?
Welke vaste kosten zijn eventueel inbegrepen in deze huurprijs?
Welk is de gemiddelde huurprijs per sociale huurwoning (huis of appartement) bij elk van de negen in Limburg werkzame sociale huisvestingsmaatschappijen volgens de laatst gekende cijfers?

 

Oprechte groeten

Hugo Biets
provincieraadslid

——-

(Nieuwsbrief van Het Belang van Limburg, 30 december 2011)

Dure energie leidt tot record aantal kandidaten voor sociale woning

Maar liefst 62.000 Vlamingen staan op een wachtlijst voor een sociale woning. Een absoluut record dat een direct gevolg is van de fors gestegen energieprijzen. Eén op de drie kandidaten komt uit de provincie Antwerpen.

Beurshuis Petercam maakte eerder deze week nog de berekening: in drie jaar is de energiefactuur in ons land met 30 procent gestegen. Voor mensen die al geen hoog inkomen hebben, kan dat een bepalende factor zijn, zegt Andy Dilles, woordvoerder van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Dat er meer kandidaten zijn, is onder andere te verklaren door die stijgende energieprijs. Als je weet dat je voor een sociale woning gemiddeld 215 tot 300 euro betaalt, in plaats van 700 euro op de particuliere markt, is de beslissing snel gemaakt.

In amper twee jaar zijn er volgens de recentste cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen 3000 kandidaten bijgekomen: van 58.000 in 2008 naar 62.000 eind 2010. Eén op de drie kandidaten (32%) komt uit Antwerpen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (24%) en Limburg (12%).

Wie een sociale woning wil, moet door de toename van de aanvragen ook langer wachten. Eén Vlaming op de zeven staat langer dan 5 jaar op zo’n lijst. Die boodschap hebben wij ook gekregen, zeggen Natascha Dieltjens en Koen Waem uit Essen. Wij moeten zelfs zeven jaar geduld hebben.”
KMa, WB