Slachtoffers busramp krijgen eigen stukje bos te Vreren

 

Zo’n 76 kinderen van de basisschool plantten gisteren 2.130bomen in het nieuwe Thiele-Bos in Vreren. De eerste 28 kregen een boodschap mee ter nagedachtenis aan de dodelijke slachtoffers van de busramp in Zwitserland.

 

In het kader van de campagne Een miljoen bomen voor Vlaanderen van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) en het Agenschap voor Natuur en Bos (ANB) hebben 76leerlingen tussen 6 en 12jaar donderdag zo’n 2.130nieuwe bomen gepland. De leerlingen van de gemeentelijke basisschool Dol-Fijn zakten gelaarsd en met schop af naar het terrein van de familie Renwa aan de Martensweg in Vreren en liggen zo mee aan de basis van het nieuwe Thiele-Bos. De grond wordt door de familie gratis ter beschikking gesteld en Naturen, een merk voor bio-tuinproducten, draagt al voor het derde jaar op rij haar steentje bij om het bomenproject te realiseren.

Op vraag van kinderen zelf

Voor de kinderen was het vooral een leuke dag. ‘We hebben heel wat opgestoken over de zuiverende eigenschappen van bomen, maar het is toch vooral leuk om met de spade te ploeteren’, zeggen de kinderen.
Wat normaal een leerrijke en zorgeloze dag voor de kinderen van de basisschool moest zijn, startte met het planten van 28bomen ter nagedachtenis van de kinderen en de begeleiders die dinsdagavond het leven lieten na het dramatische busongeval in Zwitserland.
‘Dat was op de vraag van de kinderen zelf’, zegt schepen van Milieu Hugo Biets (Open VLD). ‘Ik heb de kinderen ook gezegd dat deze bomen tot in de hemel zouden groeien. De leerlingen mochten ook zelf een boodschap op een kaartje schrijven en aan de jonge boompjes hangen. Zo krijgen de slachtoffers van het vreselijke ongeval ook een stukje bos in Tongeren.’
De Verenigde Naties stimuleren wereldwijd de aanplant van 14miljard nieuwe bomen. Zes miljoen Vlamingen werkten hier sinds augustus 2008 al aan mee. Ondertussen is de kaap van een miljoen bomen al bereikt. Het VBV en ANB dromen al hardop van tien miljoen bomen.

 

(Het Nieuwsblad, 16 maart 2011)