Uitgebreid beheerplan voor Tongerse bossen

 

Tongeren telt 990 hectaren bos. Dat is bijna een achtste van de totale Tongerse oppervlakte.

 

Schepen van Milieu Hugo Biets: Daarom wil het stadsbestuur een uitgebreid bosbeheerplan opmaken. Zulk plan richt zich niet alleen op de eigen bossen die eigendom zijn van de stad, maar op alle bossen in Tongeren. Iedere eigenaar kan gratis toetreden tot dit initiatief. Een twintigtal prive-boseigenaars, samen goed voor ongeveer 200 ha bos, zegden hun deelname al toe. Op die manier zal in elk geval het beheer van minstens een vijfde van de Tongerse bossen in de toekomst duurzaam kunnen gebeuren. Waar tot nu toe echter vooral eigenaars van grotere prive-bossen in het plan stapten, hopen we dat ook nog vele van de talrijke eigenaars van kleinere bossen zullen instappen.

 

Deelname houdt verschillende voordelen in. Zo kan men als eigenaar bewijzen dat uw beheer voldoet aan de strengste normen, kan men vrij eenvoudig een FSC-certificaat voor duurzaam bosbeheer bekomen, zijn uw bossen vrijgesteld van successierechten, hoeft men gedurende 20 jaar geen kapvergunningen aan te vragen en kan men voor ecologische beheermaatregelen bij de overheid een financiele ondersteuning krijgen. En, nogmaals, de deelname is voor de boseigenaars is kosteloos: de stad Tongeren zorgt voor de financiering, aldus Biets.

 

Instappen kan nog tot dit najaar bij de stedelijke milieudienst (tel. 012 800 151) of bij Bosgroep Zuid-Limburg (tel. 011 23 83 20). Deze organisatie, waar Tongeren lid van is, ondersteunt bosuitbreiding en prive-bosbeheer. Deelnemende eigenaars krijgen gratis advies en kunnen bij de Bosgroep ook terecht voor de organisatie van eventuele beheerwerken.

Advertisements