Minder leegstand van winkels in Tongeren dan in Bilzen en in Sint-Truiden

In “De Standaard” en “Het Nieuwsblad” van woensdag 17 juni 2015 verscheen een artikel over de leegstand van winkels in 2014, gebaseerd op het rapport “Detailhandel in Vlaanderen” van het onderzoeksbureau Idea Consult.
Wat Limburg betreft vermeldt het artikel de volgende cijfers inzake leegstaande winkels per gemeente in 2014:
1) Limburgse gemeenten met een leegstand van winkels van meer dan 15%: Neerpelt, Leopoldsburg, Ham, Zutendaal, Halen, Heers, Voeren
2) Limburgse gemeenten met een leegstand van winkels van 12% tot 15%: Beringen, Maaseik, Kinrooi, Dilsen-Stokkem, Lanaken
3) Limburgse gemeenten met een leegstand van winkels van 10,5% tot 12%: Sint-Truiden, Bilzen, Heusden-Zolder, Bocholt
4) Limburgse gemeenten met een leegstand van winkels van 9% tot 10,5%: Hasselt, Genk, Maasmechelen, Opglabbeek, Borgloon, Hoeselt, Tongeren
5) Limburgse gemeenten met een leegstand van winkels van 7,5% tot 9%: Lommel, Hechtel-Eksel, Nieuwerkerken, Alken, Diepenbeek.
Enkele conclusies:
* Tongeren behoort tot de steden en gemeenten met een leegstand van winkels tussen 9% en 10,5%.
*Van de 14 Zuidlimburgse gemeenten kennen ENKEL de landelijke gemeenten Gingelom, Wellen, Kortessem, Riemst en Herstappe minder leegstand dan Tongeren.
*Van de 3 grote Zuidlimburgse steden kennen Bilzen en Sint-Truiden leegstand tussen 10,5% en 12%: MEER leegstand dus dan Tongeren.
*Tongeren kent EENZELFDE percentage en dus NIET MEER leegstand als de twee Limburgse centrumsteden Hasselt en Genk (beide, net als Tongeren, met een leegstand tussen 9% en 10,5%).
* Tongeren kent niet alleen MINDER leegstand dan Bilzen en dan Sint-Truiden maar ook BEDUIDEND MINDER dan de andere middelgrote Limburgse steden Maaseik en Beringen (beide met een leegstand tussen 12% en 15%).
* Van de grotere Limburgse steden kent ENKEL Lommel minder leegstand dan Tongeren.

Advertisements